Uživatel nepřihlášen
Myšlenky a recenze Thaina Degu
RSS kanál blogu
Píše: ThainDegu - Rubrika: Blogy
Blog nevyjadřuje názor redakce Zing, více zde.
Myšlenky a recenze Thaina Degu

Recenze: Sniper Elite 3 - jedna kulka, jeden mrtvý?

Neděle 29.6.2014 01:16 - Autor: ThainDegu
To se mi líbí

Recenze: Sniper Elite 3 - jedna kulka, jeden mrtvý?Před měsícem jsem měl v rukou Sniper Elite V2. Poté co jsem titul dohrál a strávil několik hodin v multiplayeru jsem se rozhodl, že mi nadcházející nástupce nesmí uniknout. Jak to nakonec dopadlo, překvapila mě hra, anebo dopadla hůř než její předchůdce?

Jedna rána, jeden mrtvý

Hra je znovu zasažena do prostředí druhé světové války. Tentokrát ale již nebudeme bojovat v nám dobře známé Evropě, ale přesuneme se do sluncem rozpálené Afriky. Hrdina navštíví dokonce i nám historicky dobře známý Tobruk, kde bojovali a umírali naši stateční vojáci. Člověk by si řekl, že do zajímavého prostředí zapadne i příběh, který hráče chytne hned v prvním momentu hraní. Jestli skutečně doufáte v kvalitní zápletku, tak jste na špatné adrese. Nejen že je hlavní zápletka celkem ohranou pohádkou, kterou jste snad viděli v každé hře zabývající se válkou, ale ani záchrana v podobě hlavního aktéra příběhu se zde nekoná. Jeho charisma totiž dosahuje bodu mrazu, takže není možné si ho více oblíbit. Co si ale budeme povídat, titul zde nehraje hlavní notu, takže by se toto zakopnutí dalo odpustit.

Jak se říká nikdo není ostrým vojákem hned při první misi. Váš hrdina sice nepřišel do Tobruku jako nováček, ale i přesto tak bude začínat. Za každé zabití či akci dostáváte určitý počet zkušeností a za ně se vám později posouvají levely. Čím vyšší level jste, tím víc možností se vám otevírá. Na úrovni 8 máte například průraznější kulky či trošku větší inventář. Hra vám tímto způsobem ukazuje, že když jí projdete pořádně budete po zásluze odměněni.

Jednou z novinek je také úprava vaší milované pušky. Ta sama o sobě má mnoho vlastností a vy si musíte vybrat, které z nich upřednostníte či naopak. Před začátkem mise si vždy nastavíte, které ze zbraní vám budou sedět nejvíce na daný úkol, jenž máte před sebou.

Poslední náboj
Poslední náboj

Najdi a znič

Hlavní mise jsou založeny jak na likvidaci a plnění. Cesty jak jednotlivé zadání splnit jsou různé. Zajímavý je rozhodně stealth. Sice se úkoly, které v něm ze začátku vedete, později většinou mění v celkem slušný masakr, ale i přesto je to zábavná možnost. Zářným příkladem je mise, kdy se vaše postava má nepozorovaně dostat do pevnosti a zachránit vězně. Při jeho útěku, prakticky opevnění, do něhož jste pronikly, vyvraždíte do posledního muže, ale i přesto je tichý postup oproti jiným titulům velmi záživný.

Pří plnění hlavní mise si můžete čas zpříjemnit i plněním vedlejších úkolů, jenž vám hra nabídne. V jedné z kapitol máte například zničit dělostřelectvo. Proč přitom nezlikvidovat i německou rádiovou komunikaci spolu s čerpací stanicí plnou tanků? Celkově jsou vedlejší akce zpestřením, které stojí za to splnit.

Oslava narozenin se trošku zvrhla
Oslava narozenin se trošku zvrhla

Konec bludiště

Ano konečně jsme se dočkali momenty kdy koridory, které lemovali tuto hru zmizeli a nám se otevírá skutečně velkolepý prostor otevřených lokací. Problém je že po minulých dílech nemají tvůrci s větším světem velké zkušenosti. Jednotlivé mise jsou sice zajímavé a pěkné. Ale po určité době strávené v tomto světě zjistíte, že nevyužívají plně svůj potenciál a od zábavy přecházejí k stereotypu, jelikož se musíte většinu času plížit tak je tento pocit umocněn. Otevřený prostor je dobrá volba jen je ho třeba lépe využít.

Ve všech lokalitách jsem našel řadu bugů ale ty se dali překousnout. Hlavní problém byl s tím, že se vojáci vesele zasekávali do textur a pak z nich dokonce stříleli. Hodně nepříjemná vlastnost když si nepřítel stoupne do kamenné zdi a ta z něj vytvoří golema, kterého není zrovna jednoduché zabít. Popřípadě se zaklíní a pak již jen čeká odevzdaně na smrt.

Open World
Open World

Chytřejší než ostatní?

Právě díky rozlehlostí lokací dávají autoři větší prostor stealthu a spolu sním, přichází i AI. Ta se v mnoha ohledech posunula o celkem velký kus, ale občas má zajímavé výpadky. Pro příklad bych uvedl moment, kdy spolu dva vojáci diskutují jeden z nich zaregistruje pohyb a tak se k vám vydá. Je střelen do hlavy, ale druhý muž si ničeho nevšimne. Jindy je zas nelogicky pozorný, hlavně při vaší indikaci.

Nepřátelé vás nyní indikují za pomoci dvou stupňů pozornosti. Prvním je žlutý kroužek, který po naplnění vzbudí u vojáka podezření, takže jde určitou lokací, kam to jde zkontrolovat. Druhým stupněm je naplnění červeného, při kterém se již spustí vnitřní alarm postavy a hned po ní následuje poplach, kdy se na vás zaměří všichni ozbrojenci v okruhu 200 metrů. Občas je indikace trošku přísná. Pro příklad bych uvedl pevnost plně osídlenou německou posádkou. Při pohybu v opevnění se musíte neustále plížit, jinak i Němci ve sklepě zareagují na vaše kroky. I přesto že jsou ve své plně střežené základně. Střelba je na tom už o trochu lépe.

Místo odkud jste vystřelili má určité ohraničení. Většinou to bude od 30 až po 60 metrů. V tomto okruhu vás nepřátelé budou hledat, po opuštění dané oblasti znovu přecházíte do stealth režimu. Dalo by se říct, že je to dobrý systém. Jeho problém je snad jen v tom, že když odběhnete tak o vás nepřátelé ztratí zájem a již o vás neví, což v určitém směru postrádá logiku. I přes tyto nedostatky mi AI přijde na lepší úrovni než ve většině her, zabývajících se touto tématikou.

Pohled k nezaplacení
Pohled k nezaplacení

Kulka sem, mozek ven

Pro ty, které nezaujme intelekt jejich nepřátel, je zde znovu X-ray-vision, který dokáže cestu vaší kulky ukázat až do posledního detailu. Nezůstáváme však jen u lidí. Rejstřík obětí se rozrostl o vozidla a tanky, které bude nyní náročnější zničit. Před začátkem střelby si obhlédnete bojiště, označíte vojáky a objevíte slabiny vozidel pohybujících se po bojišti. Tanky například prošli oproti minulému dílu zásadní změnou. Nestačí je jen střelit do nádrže na bocích a dívat se jak krásně explodují. Palivo je pečlivě ukryto, a proto je potřeba zabít první řidiče, díky čemuž se tank stane raněným lvem čekajícím na smrt. Ale pozor! I umírající šelma může zabít a zde tomu není jinak, dělo totíž stále funguje. Vaše cesta rychle povede do zadní části obrněné želvy, kde se skrývá její slabina. Trošku náročnější, ale o to zábavnější.

Hlava očekávající kulku
Hlava očekávající kulku

Válka nekončí

Jak na mě tedy hra působila? Byla na celkem dobré úrovni. Oproti předchozímu dílu jsem byl mile překvapen. Nejvíce mě potěšila AI, ta se od posledního dílu značně posunula a nepřátelé již nepotřebují wallhack, aby s vámi udrželi krok. Sice stále ještě postrádala větší dávku logiky, ale byla na lepší úrovni než u většiny ostatních her. Expanze do otevřeného prostoru se podle mě povedla jen na půl, ale to se snad časem napraví. Na mě tento titul působí jak nadprůměr. Doufám, že se s tímto hrdinou nepotkáváme naposled, a proto se možná do budoucna můžeme těšit na něco, co dosáhne či dokonce překoná některé AAA tituly.

Tahle válka nekončí
Tahle válka nekončí
Sniper Elite 3 na PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360 Hodnocení hry
Skóre hry 7 7/10
Sniper Elite 3
» Více o hře
Líbí se mi
  • System životů který je částečně založen na lekarničkách
  • Nový HUD
  • X-ray-vision
  • Znatelně větší lokace
  • Kupodivu lepší AI bez WH
  • Stealth má konečně smysl
  • Změna prostředí
  • Spolupráce v modech pro více hráčů
  • Nízká náročnost na sestavu
Vadí mi
  • Nový díl nepřináší výrazné změny
  • Rozsáhle lokace zde však vedou ke stereotipu
  • Občas nelogická pozornost nepřátel
  • Menší bugy
  • Slabý příběh
Verdikt: Přesun do Afriky hře jednoduše prospěl. Škoda jen že se autoři nedokázali lépe vypořádat s příběhem a starým kabátem, který hra nosí. I přes tyto klopýtnutí se dá říct že Sniper Elite 3 je kvalitním titulem, jenž stojí za to si zahrát.
Tisk
Hodnocení:
( Zbývá 8 hlasů pro zveřejnění hodnocení ) Ohodnoťte článek kliknutím na hvězdičku.
Sniper Elite 3 na PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360Screenshoty ze hry
Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3 Screenshot ze hry Sniper Elite 3
 

Napsat nový komentář

Komentář k blogovému článku Recenze: Sniper Elite 3 - jedna kulka, jeden mrtvý?
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
SamFisher    souhlas :-)SamFishersamfisher16017    3.7.2014 16:41 SamFisher

souhlas :-)

-TomaS587-    Flak88! : Jo ta zed to je taky uplně neskutečné, tak sem se nasral až sem to vypl :D.-TomaS587-tomas58717338    3.7.2014 12:11 -TomaS587-

Flak88! : Jo ta zed to je taky uplně neskutečné, tak sem se nasral až sem to vypl :D.

vajajo    Flak88: Mě se zase nejvíce líbí jak reagují "těla" na zásahy :D Dáš headshot a nácek odlítne 3 metry :Dvajajovajajo13735    3.7.2014 11:31 vajajo

Flak88: Mě se zase nejvíce líbí jak reagují "těla" na zásahy :D Dáš headshot a nácek odlítne 3 metry :D

Flak88!   1x   adept na průjem roku: stoupnout si k zídce přesně tak, abych si o ní jakoby mohl opřít svou zbraň sice jde, ALE problém nastane jakmile vystřelím, protože JE ROK 2014 A ZBRAŇ MI ČOUHÁ SKRZ ZED´ = STŘÍLÍM DO ZDI A NÉ TAM KAM MÍŘÍM OPTIKOU! ! ! ! :angry: s jakoukoliv jinou zbraní bez optiky ovšem střílíte VŽDY OD PROSTŘEDKA OBRAZOVKY KDE MÁTE NAKRESLENÝ ZAMĚŘOVAČ! ! ! dále samozřejmě NESPOČET clippingů skrz objekty, některé jde ba naopak od pitomé zídky i zcela nelogicky prostřelit, x-ray vizí disponují i vaší nepřátelé, ALE narozdíl od vás ví které že to ty předměty teda prostřelit jde (hlavně šutry, ze kterých se naneštěstí skládá velká část map...) , když nepřítel používá žebřík a zraníte jej pistolí tak žádná reakce a když z něj sleze tak jako by se nic nestalo... při střelbě z jiných zbraní než snipy ihned po prvním výstřelu naprosto nerealistický rozptyl asi po dobu 3 vteřin, ALE pokud velmi rychle odmíříte a pak zase zamíříte tak je opět vše OK a můžete si užívat odstřelování se samopalem přes celou mapu :thumbup: sečteno a podtrženo Sniper Elite 3 je hrou, která vás bude týrat za používání vaší hlavní zbraně jedním bugem za druhým a to ani nepočítám její praktickou nepoužitelnost na vyžší obtížnosti, kde pokud nezadržíte dech tak jakoby jste stříleli slepýma (kulky mají snad jakoby snížený dmg, protože střela do břicha už není kill na jednu ránu ovšem se zadrženým dechem je to na jistotu) a to by asi k absolutně frustrující nehratelnosti tak nějak stačilo... ajo ještě je tu totálně rozbitý killcam, kde vám kulky namísto z hlavně lítaj z metrové výšky nad vaší hlavou :D :D :D ale svůj cíl si pak záhadným způsobem i tak najdou... a možná ještě směšné animace zabíjení nožem, kdy nic netušící nácek se při vaší akci instantně otočí o 180 jen aby ste mu to mohli píchnout do pupku... a ještě... anebo ne, to už by asi stačilo :lala:Flak88!flak885012    3.7.2014 11:05 Flak88!

adept na průjem roku: stoupnout si k zídce přesně tak, abych si o ní jakoby mohl opřít svou zbraň sice jde, ALE problém nastane jakmile vystřelím, protože JE ROK 2014 A ZBRAŇ MI ČOUHÁ SKRZ ZED´ = STŘÍLÍM DO ZDI A NÉ TAM KAM MÍŘÍM OPTIKOU! ! ! ! :angry: s jakoukoliv jinou zbraní bez optiky ovšem střílíte VŽDY OD PROSTŘEDKA OBRAZOVKY KDE MÁTE NAKRESLENÝ ZAMĚŘOVAČ! ! ! dále samozřejmě NESPOČET clippingů skrz objekty, některé jde ba naopak od pitomé zídky i zcela nelogicky prostřelit, x-ray vizí disponují i vaší nepřátelé, ALE narozdíl od vás ví které že to ty předměty teda prostřelit jde (hlavně šutry, ze kterých se naneštěstí skládá velká část map...) , když nepřítel používá žebřík a zraníte jej pistolí tak žádná reakce a když z něj sleze tak jako by se nic nestalo... při střelbě z jiných zbraní než snipy ihned po prvním výstřelu naprosto nerealistický rozptyl asi po dobu 3 vteřin, ALE pokud velmi rychle odmíříte a pak zase zamíříte tak je opět vše OK a můžete si užívat odstřelování se samopalem přes celou mapu :thumbup: sečteno a podtrženo Sniper Elite 3 je hrou, která vás bude týrat za používání vaší hlavní zbraně jedním bugem za druhým a to ani nepočítám její praktickou nepoužitelnost na vyžší obtížnosti, kde pokud nezadržíte dech tak jakoby jste stříleli slepýma (kulky mají snad jakoby snížený dmg, protože střela do břicha už není kill na jednu ránu ovšem se zadrženým dechem je to na jistotu) a to by asi k absolutně frustrující nehratelnosti tak nějak stačilo... ajo ještě je tu totálně rozbitý killcam, kde vám kulky namísto z hlavně lítaj z metrové výšky nad vaší hlavou :D :D :D ale svůj cíl si pak záhadným způsobem i tak najdou... a možná ještě směšné animace zabíjení nožem, kdy nic netušící nácek se při vaší akci instantně otočí o 180 jen aby ste mu to mohli píchnout do pupku... a ještě... anebo ne, to už by asi stačilo :lala:

Lootmaster   1x   Dobrá recenze ...slabá hra ;-) o to větší respekt , že jsis dal tu práci a tak detailně hru prošel.Lootmasterlootmaster5989    3.7.2014 09:58 Lootmaster

Dobrá recenze ...slabá hra ;-) o to větší respekt , že jsis dal tu práci a tak detailně hru prošel.

-TomaS587-    Nejvíc mě sere bug, když si tě nepřítel všimne tak ho sejmeš meele a celej tábor řve STŘELBA ŠLA OD TAMTUD! STŘELBA ŠLA ODTAMTUUD! ! :D-TomaS587-tomas58717338    3.7.2014 09:36 -TomaS587-

Nejvíc mě sere bug, když si tě nepřítel všimne tak ho sejmeš meele a celej tábor řve STŘELBA ŠLA OD TAMTUD! STŘELBA ŠLA ODTAMTUUD! ! :D

Big Boss   1x   Bylo by to sice brutálnější to jo , ale střašně mi vadí, když je X-ray, který mu rozdrtí lebku na dřeň a ještě mu z hlavy lítaj kosti a když jdu k mrtvole , nemá na hlavě ani díru ani krev ...Big Bossbig-boss20351    3.7.2014 08:50 Big Boss

Bylo by to sice brutálnější to jo , ale střašně mi vadí, když je X-ray, který mu rozdrtí lebku na dřeň a ještě mu z hlavy lítaj kosti a když jdu k mrtvole , nemá na hlavě ani díru ani krev ...

vajajo    Thain: Kulka je prostě špatný výraz. Je to střela nebo projektil.vajajovajajo13735    2.7.2014 22:25 vajajo

Thain: Kulka je prostě špatný výraz. Je to střela nebo projektil.

ThainDegu člen redakce    vajajo: Ty je nemáš ?
PS: Co je zrovna na kulce špatného
ThainDeguthaindegu27578
    2.7.2014 20:14
ThainDegu

vajajo: Ty je nemáš ?
PS: Co je zrovna na kulce špatného

vajajo    Poopravil bych název. Kulky má pes.vajajovajajo13735    2.7.2014 20:10 vajajo

Poopravil bych název. Kulky má pes.

Chosee    Sherlock161: Dej si Co-OP a dej si to na nejtezsi obtiznost. To je to pravý. Nejdřiv jsme jeli rambol style, ale po 3 hodinách v jedný misi jsme museli přejít na trochu stealthu :D.Choseechosee22016    2.7.2014 19:41 Chosee

Sherlock161: Dej si Co-OP a dej si to na nejtezsi obtiznost. To je to pravý. Nejdřiv jsme jeli rambol style, ale po 3 hodinách v jedný misi jsme museli přejít na trochu stealthu :D.

Sherlock161    Tak jsem si taky zapařil a už ve druhém kole ragequitnul, ten autosave je nějakej debilní, něco jsem posral, dal jsem načíst poslední uloženou a hodilo mě to uprostřed cesty na očích minimálně tří vojáků :D A ten konzolovej kruhovej výběr zbraní mě taky pěkně sere.Sherlock161sherlock1617169    1.7.2014 14:12 Sherlock161

Tak jsem si taky zapařil a už ve druhém kole ragequitnul, ten autosave je nějakej debilní, něco jsem posral, dal jsem načíst poslední uloženou a hodilo mě to uprostřed cesty na očích minimálně tří vojáků :D A ten konzolovej kruhovej výběr zbraní mě taky pěkně sere.

Geralt z Rivie   1x   Ve sniperovi 3 se mi hlavně líbí to prostředí. V2 měla takový pořád podobný místa, navíc takové místa můžem vidět i v jiných hrách, ale Afrika, tam jsem se snad ani nepodíval (ve hře :D) . Steahlt se mi též líbil víc, než v V2. Celkově třetí díl na mě působí lepším dojmem, než V2 a to jsem si ten díl taky užil, takže je pro mě nový díl vážně příjemným překvapením. :)Geralt z Riviegeralt-z-rivie17274    29.6.2014 23:41 Geralt z Rivie

Ve sniperovi 3 se mi hlavně líbí to prostředí. V2 měla takový pořád podobný místa, navíc takové místa můžem vidět i v jiných hrách, ale Afrika, tam jsem se snad ani nepodíval (ve hře :D) . Steahlt se mi též líbil víc, než v V2. Celkově třetí díl na mě působí lepším dojmem, než V2 a to jsem si ten díl taky užil, takže je pro mě nový díl vážně příjemným překvapením. :)

caukyy   1x   Jsou tam přece i Italové :Dcaukyycaukyy13399    29.6.2014 22:47 caukyy

Jsou tam přece i Italové :D

ThainDegu člen redakce    Alphonse800: Tak podle mě to není zas takový extrém jako ve V2 tam sniper přesně věděl kdy vykoukneš či za kterou zdí přesně si. Ty jejich akce mají trošku větší logiku sice občas jsou tam menší výpadky jako například v pevnosti kterou uvádím ve článku ale jinak už to šlo líp :D Podle mě se MP40 trefují hlavně proto že mají speciální výcvik :D :D
Anar: Jo tak na to sem měl Wolfa :D Zabíjím nacisty až moc často takže už to začíná být boring :D
Ale přišlo mi to jako dobré napravení chuti po Enemy Front : [ odkaz ]
ThainDeguthaindegu27578
    29.6.2014 21:34
ThainDegu

Alphonse800: Tak podle mě to není zas takový extrém jako ve V2 tam sniper přesně věděl kdy vykoukneš či za kterou zdí přesně si. Ty jejich akce mají trošku větší logiku sice občas jsou tam menší výpadky jako například v pevnosti kterou uvádím ve článku ale jinak už to šlo líp :D Podle mě se MP40 trefují hlavně proto že mají speciální výcvik :D :D
Anar: Jo tak na to sem měl Wolfa :D Zabíjím nacisty až moc často takže už to začíná být boring :D
Ale přišlo mi to jako dobré napravení chuti po Enemy Front : [ odkaz ]Komentář byl autorem naposledy upraven 30.6.2014 14:04

Původní verze před úpravami:Alphonse800: Tak podle mě to není zas takový extrém jako ve V2 tam sniper přesně věděl kdy vykoukneš či za kterou zdí přesně si. Ty jejich akce mají trošku větší logiku sice občas jsou tam menší výpadky jako například v pevnosti kterou uvádím ve článku ale jinak už to šlo líp :D Podle mě se MP40 trefují hlavně proto že mají speciální výcvik :D :D
Anar: Jo tak na to sem měl Wolfa :D Zabíjím nacisty až moc často takže už to začíná být boring :D

anar    Hlavně není nad to si pozabíjet pár nácičků. : 3 :-Danaranar10194    29.6.2014 20:39 anar

Hlavně není nad to si pozabíjet pár nácičků. : 3 :-D

Alphonse800    Na mě to působí moc podobně V2. Afrika je zajímavé prostředí, ale ty herní mechanismy jako, že všichni vojáci najednou vědí a s MP40 se přesně trefují na stovky metrů mě od hry odrazuje.Alphonse800alphonse8007485    29.6.2014 20:08 Alphonse800

Na mě to působí moc podobně V2. Afrika je zajímavé prostředí, ale ty herní mechanismy jako, že všichni vojáci najednou vědí a s MP40 se přesně trefují na stovky metrů mě od hry odrazuje.

ThainDegu člen redakce    caukyy: Na 8 by to u minimálně u mě muselo být doladěnější hlavně po stránce AI :)ThainDeguthaindegu27578    29.6.2014 19:28 ThainDegu

caukyy: Na 8 by to u minimálně u mě muselo být doladěnější hlavně po stránce AI :)

caukyy    Více méně bych se vším souhlasil, jen bych hře dal 8/10 :)caukyycaukyy13399    29.6.2014 19:04 caukyy

Více méně bych se vším souhlasil, jen bych hře dal 8/10 :)